Ó, Kortizol,miért vagy Te Kortizol?

Stresszoldás a Spine programban…pontosabban elkezdünk integrálni néhány új dolgot.

Integratív jelleggel dolgozunk, egy fő fókusszal, a lehető legjobb állapotú,teherbíró gerincoszlop kialakítása és karbantartása Zsivány Mazsoláinkat illetően. Feltűnő jelenség a kettlebellel folytatott testedzés kapcsán általában, hogy mennyire erős stresszoldó hatással bír. Bár sokszor leírtam, álljon itt újfent: a ballisztikus mozgások és az agyunkban található stresszközpont szomszédsága miatt szerencsés. (Éljen a swing,újfent 🙂 )

Vannak apró technikák,amelyeket bemelegítésnél, kisebb szünetekben tanulunk, ezeket részben a klasszikus,nyugis és “unalmaska” hatha/ashtanga jóga módszerei közül vettem használatba:például a váltott orrlyukas légzés,közismert idegrendszer-stabilizáló hatása miatt. Előfordul,hogy mudrákat is tanulunk,apránként, hozzá egy kis légzéstechnikát.

Nem szeretném az olvasót szuahéli nyelvi fejtörőkkel fárasztani, de mindennek főleg a címben szereplő, önmagában cseppet sem rosszindulatú kortizol nevű hormon az oka, aki hovatartozását illetően glükokortikoid,és a mellékvese termeli nekünk ahhoz képest, hogyan tűrjük a mindennapi bandzsi dzsampingunkat. Ez a sok gombóc csoki-, málna- és vaníliafagylalthoz hasonlító,általam sajnos szinte betegesen kedvelt biokémiai netes könyvtárból kölcsönzött kis portré mutatja,hogy is néz ki Őkelme.

kortizol

Ha tartósan magas kortizolszinttel tengetjük mindennapjainkat, annyiféle bajunk származhat belőle,mint égen a csillag, arról nem is beszélve, hogy mozgásszervi problémáink beragadnak,nem mozdulnak,hiába minden igyekezet.  Stresszhormonszintünket megtanulhatjuk csökkenteni rövid,hatékony gyakorlatokkal,elsősorban olyanokkal,amelyek légzéstechnikán alapulnak.

Mivel alapvető céljaink között szerepelt ugyanis a stresszcoping-technikák tudatos beépítése az edzésekbe, nagyon megörültem a Nemzetközi Shihatsu Intézet oktatásának, amely a Shihatsu a stresszoldásban címmel zajlott, és részt is vettem benne. A Shihatsu, amellett,hogy masszázsterápia, nagyon hatékony módszertan is saját vidám egyensúlyunk elérésére. Meglepődtem és nagyon örültem annak,hogy a terápiában előkelő helyet foglalnak el a fasciakezelések, és mozgástanulással is ötvözik a terápiás folyamatokat- kitüntető helyen a légzéssel.

Lépésről lépésre megismerkedünk néhány shihatsu-barbatrükkel, remélhetőleg sokunk gerincének nagy örömére 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s