Rólunk

statueofliberty.jpg

Ez a program KettlebellSpine néven indult 2013. kora tavaszán. Az esetleges posztoperatív vagy konzervatív rehabilitációs időszak masszázsterápiájának, a gyógytornát követő vagy kísérő edzések, logisztika, koncepció házmestereként a mai napig nagy szeretettel vezetem ezt a programot, amelynek 3 éves története kész regény lehetne.

2015-re stabilizálódtunk egy olyan családias kis edzőterembe,ahol jóformán csak mi magunk vagyunk. 2015 elején kezdtem az alapokat átalakítani,és olyan szűrőket- mozgásfejlesztő iskolák anyagait alkalmazni, amelyek megkerülhetetlenek a gerincbetegek rehabilitációjában. Így lettünk SpineGym Concept, integratívan, alapokon nem változtatva, csak javítva 🙂

Ez a koncepció, munkám és a mi kis közösségünk egészen különleges erőt képvisel. Nem csoda, nem világelső semmiben, meg is ijednék, ha valaki ennyire felfényezné a lelkiismeretes munkát – egyszerűen a hivatalos rehabilitációs protokoll:

Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága, REP Kézikönyv

4-3: Mozgató és támasztó rendszer betegségei és/vagy ezzel összefüggő beavatkozások után kialakuló fájdalommal járó funkciózavarok/ fogyatékosság miatt szükséges rehabilitáció

18-3: Gerinc strukturális elváltozása következtében kialakult funkciózavar/ fogyatékosság miatt szükséges rehabilitáció

ellátási programjának folytatása, olyan gerinctudatos, alap mozgáskészségeket tanító vállalkozás, amely az évek során sikeresnek és alkalmasnak bizonyult gerincbetegek hosszútávú aktivitási programjaként.

Fő alkalmazott eszközünk a kettlebell, ( a fotó Prágában készült kedves kolléganőm, Justyna Macková edzőtermében )praguestudiojís

emellett tengelyállításokkor használunk botot

Edzés 030

Indian Clubot, nem pusztán a vállöv-háti gerincszakasz korrekciójára: a fogásminőségek (pontos fogás, precíziós fogás, erőfogás) és a kézfej finommozgásainak és a szorítóerő-törzs kapcsolat fejlesztésére.

indianclubszerda

sliding-matracot

sliding

 

kisméretű gumilabdát

labdi1a

és a saját testünket, főleg úgynevezett fejlődésneurológiához kapcsolható mozgásokhoz, mint a fordulás-gurulás,

2015julgurul

a törzs stabilitását (brace, graviception) fejleszteni hivatott tesztek javító gyakorlatai (pl. Frantisek Vele’s reflex stability test), a Prágai Iskola áldásos és hatékony hagyományain építkezve.

velefwdlwan

Az eszközökön túl a koncepció tematikus, az edzések felépítését, programozását és témáját illetően is. Az intenzívebb mozgásos edzések mellett évente 3szor tartok jógakurzust, amely általában 8 hetes, fő fókusza a légzés, a gerinc alap-mobilitását hivatott karbantartani, nagyon sok stresszoldó gyakorlat mellett. Milyen a hatásuk? Ilyen:

“A tegnapi jóga végén olyan nagy nyugalmat éreztem, mint még soha. Úgyhogy most már tudom, mi a cél.”

Minden edzésen végzünk lábtornát, kezdőtől haladó szintig. Az egészséges lábfej súlyzós edzés esetén alapkövetelmény, lévén statikája az egész test tömegközéppontját határozza meg- ez a viszonyítási pont a testtartás, mint szomatomotoros funkció számára. A tartásjavítás kiemelt szerepet kap minden foglalkozáson, rengeteg apró trükköt megtanulunk, hogyan is lehet jó pozícióba hozni a gerincoszlopot a mindennapokban- lábtornát pedig házi feladat jelleggel egy idő után végtelenbe nyúló értekezleteken is végez a Mazsolák nagy része. (ez utóbbit nem én adtam fel leckének 🙂

Kezdő csoportok nem indulnak gyakran, 2016-ban maximum 2 ilyen csoport várható, de tematikus foglalkozások, mint jóga vagy lábtorna, gyakrabbak lesznek.

Ha a program szakmai háttere jobban érdekel, a “szakmai” fülre kattintva olvashatsz bővebben. Rólam a “Rólam” fül alatt.

Kíváncsiskodók a kettlebellspine@gmail.com címre írjanak bátran. 🙂

STAY STRONG 🙂

Balázsik Anikó

Budapest, 2016. január 3.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s