Egy különleges szakember. Giancarlo Russo.

15873555_10211640985410793_9015101502730770587_n1

Márciusi meghívott vendégünkről szól ez a bejegyzés. Giancarlo Russo, akit Dél- Korea vagy az Egyesült Államokbeli (eléggé) rangos EXOS- oktatásokra ugyanolyan szeretettel, rendszeresen és gyakran hívnak,mint rövidebb előadásokra és szemináriumokra Európában és hazájában, Olaszországban, egy egészen különleges szakember.

Sok kérdést kaptunk a márciusi előadással kapcsolatban,hogy “akkor most mi lesz a pontos téma”? Miről is lesz szó?

A 2017. március 5-ei szeminárium előtti napon, szombaton egy rövidebb előadást tart  “A lábtól a koponyáig – a mozgásszervi problémák összefüggésrendszere az emberi testben” címmel szakmacsoportos, akkreditált továbbképzésen a magyar rehabilitációs oktatógárda doyenjei mellett itt, Budapesten. A szemináriumnak is hasonló jellegű a célja, összefüggésekre világít rá mozgásszervi problémák tükrében. Giancarlo mindig gyakorlati oktatást tart, kérdez, igényli, hogy kérdésekkel érkezzenek a szemináriumaira. Nagyon szupportív személyiség és különleges érzéke van emberek megfelelő irányba való terelgetéséhez betegként és szakemberként egyaránt. A lelkesedés, más emberek tisztelete  és alázat, ami nagyon jellemzi őt, hihetetlen tudása mellett valóban különlegessé teszi az előadásait, amelyekből sokáig lehet építkezni.

Íme, egy miniriport budapesti látogatásával kapcsolatban:

  1. Mesélj nekünk egy kicsit arról, hogy mivel is foglalkozol mostanában a rehabilitációban, és egy kicsit a történetedről, kérlek.
  • Ez egy jó kérdés. Ha kérdezik, mikor is kezdtem a szakmát, mindig azt mesélem el, hogy nagyon kicsi voltam még,mikor édesapám elküldött egy Sifu-hoz (tanár) harcművészetet tanulni. 1982-ben kezdtem a kung-fu edzéseket, és ez volt az első pont az életemben, hogy az emberi test működését elkezdtem megfigyelni,megérteni. Mivel egy elég vad stílust gyakoroltam, és voltak sérüléseim, találkoztam a rehabilitációval is… idővel magam is rehabilitációt tanultam. Mint Moshe Feldenkraisnek, nekem is nagyon fontos folyamat volt ez, mivel a saját példáimon keresztül nagyon sok dolgot megtanultam, amelyeket nem lehet könyvekben megtalálni…Az egyetemi éveim csodálatosak voltak, rehabilitációs szakorvos lettem, és a római Vojta Központban kezdtem dolgozni, ahol sok évet eltöltöttem gyerekek (babák) és felnőttek fejlődésneurológiai rendellenességeinek a kezelésével. Ezzel egyidőben dolgoztam a Rugby Roma csapatával és futballistákkal is. Egyszer aztán találkoztam Karel Lewit-tel, tanárommal és jóbarátommal, a gondolkodásom és az életem is megváltozott. Megtaláltam A Tanáromat. Tőle tanultam a funkcionális megközelítést, az emberi test különböző szegmenseinek működésbeli összefüggéseit és azok reciprokhatásait…most, 47 évesen, a megközelítésem az eddigi tapasztalataimon alapul, mindig Karel útmutatói mentén, éveken át dolgoztunk együtt. Mondhatnám, hogy a rehabilitációs problémákat “kerek egészben” közelítem meg, test-elme-lélek háromszögben. Nem limitálom le magamat és a kezeléseket módszertani sorompókkal, sokoldalú vagyok. Minden betegem egy külön történet, mindenki különbözik a másiktól. Az alapos vizsgálat és annak kiértékelése mindig a legfontosabb rész a rehabilitációban, rövid idő alatt nem lehet a problémát- diszfunkciót pontosan meghatározni. Ezt követően a kezelés és gyakorlat (mozgás) minden  betegnél más és más. Hipnoterapeuta és hipnózistanár is vagyok, támaszkodom az emberi lélekre is, amelyről azért tudok egy-két dolgot 🙂 

 

2. Jellemző Rád, hogy mindig gyakorlattal oktatsz, nem pusztán elméleteket ismertetsz vagy alapelveket sorolsz fel. Mit várhatunk márciusban?

A tapasztalataimat megosztani jövök, elsősorban a mozgás praktikus oldalát illetően. Általában a szemináriumaimon nem prezentációt mutatok be, a résztvevők Maguk a prezentáció. A csoportképből kiindulva “élőadásban” tanítok, végighaladunk a kinetikai lánc legfontosabb elemein, és gyakorlati munkát végzünk, hogy tudjuk, miről is beszélünk. Szeretem, ha kérdeznek- és kíváncsian várom budapesti napjaimat.

Nagyon köszönjük,és szeretettel várjuk a márciust 🙂

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s