Tensor Fascia Latae

Ma sokat foglalkoztunk a TFL szerepével, kerestem is Róla Nektek egy képet. A Meghámozott Repülő Bácsi combbelsőjénél találjátok a rámutató vonalat.

anatomia-fascia-lata-musculo-recto-interno-ligamento-lateral-interno-y-externo

Képforrás:

http://www.purefitstudios.com/wp-content/uploads/2014/11/anatomia-fascia-lata-musculo-recto-interno-ligamento-lateral-interno-y-externo.jpg

Ez a másik ábra izoláltan mutatja mai edzésünk témáját:

tfl

 

X jelöli a triggerpontocskát, a piros a bal oldali ábrán a referált fájdalomzónát (ahol fáj, de nemazé’ mer’ ott a bajság).

Ez a kis huncut funkciójában a Nagy Farizomhoz  ( Gluteus Maximus) kötődik, és a csípő egyensúlyának fenntartásában játszik szerepet álláskor, mászkáláskor és futkosáskor is.

Csípő flexor (nem FLEKTOR ! 😀 ) és abduktor : hajlít,kifelé mozdít.A combot befelé forgatja. Sok mozgásban vesz részt, üléskor zsugorodik.Érdekes módon nem csak a csípőt “rontja el”, illetve közvetetten gonoszkodik lumbalis gerinc-problémáknál, hanem a szakirodalom szerint lateralis meniscus/térdproblémáknál is érintett.

Tessék gyakorolni az edzés csípőlazítással kapcsolatos anyagát, hogy nevetős öregek legyünk majd idővel, fájdalom nélkül.

🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s