Megint hipnózis

Az angol változatért klikk ide.

Írtam már a hipnózisról egy rövid tudósítást a fájdalomkutatással kapcsolatos friss szakirodalom kapcsán. Jópáran, beteg, kollégák és barátok is jelezték, hogy ez egy izgalmas dolognak hangzik, tudnék-e többet írni erről? Gondoltam, hogy az a “többet” nem az én összegyűjtött információim gyűjteménye, hanem egy hipnózist mesteri szinten művelő és tanító szakértőt kérdeztem erről, Giancarlo Russót. Mindig keresd a legjobbat, ha minőségi választ szeretnél.

A fotó egy általa tartott szemináriumon készült.

gchypno
1. Hogyan ismerkedtél meg a hipnózissal?
Véletlen szerencse volt. Egyetemista koromban egyszer elkapott egy nagy eső. Hogy ne ázzak bőrig, megálltam egy épületnél, közvetlenül egy ajtó előtt. Ahogy ott álltam, hangokat hallottam belülről, és miután füleltem egy ideig, annyira kíváncsi lettem, mi folyik odabent, hogy benyitottam. Egy hipnózisról szóló konferencia volt, fantasztikus. Azon a napon kezdtem el a hipnózissal foglalkozni, körülbelül 25 évvel ezelőtt.
2. Legtöbbször, ha az emberek a hipnózisról hallanak, rögtön valamiféle vad manipulációra gondolnak a célszemély szabad akaratát illetően. Hogyan fogalmaznál világosan a hipnózisról azoknak, akik elsőre félnek vagy tartanak tőle?
 Gondolod, hogy a másik ember akarata ilyen könnyedén befolyásolható? Ha az lenne,akkor a bűnözőkből tiszteletreméltó polgárokat tudnánk varázsolni, nemde?
Emellett a másik ember akaratát nem lehet befolyásolni a hipnózisban, hiszen a Hilgard ( aki ismert Stanfordi pszihológus volt) által leírt “rejtett megfigyelő” mindannyiunkban ott van. Elég ellentmondásos, hogy mikor első alkalommal jönnek hozzám kezelésre, azt kell elmagyaráznom, hogy a hipnózis mi NEM, ahelyett hogy micsoda voltaképpen. Ez elég mókás helyzet mindig, de tudom, hogy a tipikus hollywoodi sztereotípia a hipnózisról az kb. elmék láthatatlan csatája/ az akarat befolyásolása. Ez nagyon messze van a valóságtól! Vagyis, azzal kezdek, hogy elmagyarázom, hogy mi nem a hipnózis, és rávezetem a betegeimet, hogy a nap folyamán milyen sokszor kerülnek spontán hipnózis állapotába anélkül, hogy tudnának róla….
 3. Melyek a legfontosabb területek, amelyekben a hipnoterápia segíteni tud?
Tonnaszám olvashatók tudományos dolgozatok és cikkek a terápia maga hatékonyságáról meglehetősen sok problémával kapcsolatban, különösképpen a fájdalomcsillapítás területén )akut és krónikus fájdalom), fejfájás, migrén, alvászavarok, irritábilis bél-szindróma, fibromyalgia, fogászati betegségek, kemoterápia mellékhatásai és sorolhatnám.
 
4. Vannak a hipnoterápiás kezelésnek veszélyei?
Jó kezekben semmi nem veszélyes, de, hogy jó hipnoterapeuta legyen valaki, hosszú képzésen kell részt venni, és egész életen át fejleszteni a készségeket- körülbelül a repülgép-vezetéshez tudnám hasonlítani, és én személy szerint nagyon szeretem ezt. Mindemellett sok műlik a terapeuta tapasztalati tudásán és az úgynevezett “hatodik érzékén”. Vannak emberek, akiket jobb nem hipnotizálni, heroin- és kokainfüggők, pszihotikus betegek vagy skizofréniában szenvedők.
5.  Mit tennél, ha egy fibromyalgiás beteg keresne meg a panaszaival, alkalmaznás a hipnózist? Mint orvos, mit javasolnál?
Ezzel a betegséggel kapcsolatban a tapasztalat és a szakirodalom is nagyon jó eredményeket mutat, úgyhogy igen, javasolnám.
6. Milyen hosszú egy hipnoterápia a páciens számára? (van-e olyasmi, mint hipnotikus “ülés-sorozat”, mint a pszihoterápiában szokásos, vagy 1-2-3 alkalom is segít?)
A hipnózis “ön-segítség”, én szeretem így hívni. A betegeimnek önhipnózist tanítok, így otthon is tudják alkalmazni, illetve bármikor, ha szükségük van rá. Általában 3 kezelés szükséges, hogy eredményt lássunk, néha egy kezelés is hatékony, néha kicsit több. Személy szerint, ha 5 kezelés után nem látok előrelépést, akkor stratégiát váltok, de ez nagyon ritkán fordul elő.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s