Gerinc higiénia

Dr. Stuart McGill idén megjelent könyvének: Back Mechanics- egy dedikált példánya itt van Budapesten. Az egyik dolog volt, amit a legjobban vártam idén,hogy megérkezzen hozzám 🙂 Nagyon érdekes könyv, egyik fejezete a Gerinc higiénia címet viseli- erről az jutott eszembe,mikor megláttam,hogy a karbantartási munkákat, mert manapság mindenki vagy iszonyúan siet egy kitűzött célt elérni, vagy mert nagyon távol van önmagától, szinte senki nem végzi a gerincével kapcsolatban addig, amíg baj nincs. És az is eszembe jutott, mikor egy borzasztó kimutatást írt egy beteg kérésemre, hogy az utóbbi fél évben mennyit foglalkozott érdemben az autójával-és mennyit a gerincével. Nem szomorodtunk el, hanem megegyeztünk, hogy “billent” az úgynevezett énkép.

Higiéné

Fogalma: az orvostudománynak az a része, amely az egészség megvédését, a károsodások megelőzését kívánja elérni. 

Higiéné részei:

–         munkaegészségtan

–         iskola egészségtan

–         mentálhigiéné

–         sportegészségtan

–         személyi higiéné

Személyi higiéné: az egyénre vonatkozatott, életkori sajátságoknak megfelelő helyes egészségügyi szokások összessége.

Énkép: mindazoknak a viszonylag tartós vagy állandó véleményeknek az összessége, szokásoknak, ismereteknek, hajlamoknak és értékeknek és az azokhoz tartozó viselkedési módoknak az összessége, amelyek egy embert jellemeznek.

Ez a 12 hét is körülbelül azzal a céllal indult, hogy egy kis kapaszkodót adjon a gerinc-karbantartási munkálatokhoz, egyszerű, átmozgató gyakorlatokkal, amelyekből 2-3 darabot naponta tudsz később végezni: mert jólesik.

A következő háton fekve kezdődő mozgáska egy vasárnapi, nem-közvetlenül-ebéd-utáni- törzsvédő móka. Köszönöm György Gábornak a fotókat 🙂

  1. Feküdj a hátadra, emeld a lábaidat függőlegesbe. Mindkettőt, igen. Két kar, tenyér lehet lefelé, melletted a talajon. Most, amíg 10-12-ig számolsz, szépen engedd le a lábaidat OLDALRA. Vállak a földön maradnak, addig engedd a lábakat, amíg tartható, és mondjuk nem lesz aranyered….Majd ugyanígy középre. Majd másik oldalra. Vissza középre. Ha ilyen lassan ebből megcsinálsz 12 kört, vagy 3-4 percig végzed egy hétig, érdekes izmaid tűnnek fel tudatodnak. 🙂
  2. Végezetül talpra húzott vagy, ha jólesik, nyújtott lábbal pihenj fél percet.

Így szép és jó:

gerincgyaksi2rajz

Kerüld el, hogy a lábaid leengedés közben konvergáljanak a padló felé másik irányban is, így, és szerencsés, ha a fejed se pörög körbe,miközben a lábad mozog.

gerincgyaksi1rajz

Jó törzserőt Kívánok! 🙂

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s