Szössz aus Wien

Kedden kerül fel a heti bejegyzés: szerettem volna egy jó gyakorlatot hozni a bécsi Feldenkrais Intézetből, ahol tanulni voltam, egész hétvégén.

A gyakorlatocskának nincs neve, nevezhetjük rotációs lebegésnek is, igazából az alapozás alapozása,mivel az egész metodika lényege a “body awareness” fejlesztése. NEM NYÚJTÁS. Ha nyújtasz, annak az lesz az eredménye, hogy még nyújthatsz, aztán ennek eredményeképpen még nyújthatsz is egy kicsit. Maga a kivitelezés nyugodt, lassú mozgás, szelíd koncentráció eredménye,finom kis mozdulatokkal. A légzés egyenletes, természetes- hagyd el kicsit a controlfreak énedet addig, amíg gyakorolsz..lehet,hogy vissza se jön 🙂 Csak lélegezz és mozogj finoman.

Egy hosszabb gyakorlatlánc kis eleme ez a minifüzér, nekem nagyon jólesett.

A fotókat Kovács Zita készítette a Neuromedic Egészségügyi Központban a terápiás szobámban, köszönöm szépen a  vidám segítséget. 

Előkészítés 1., testhelyzet

Az első lépés, hogy feküdj kényelmesen az oldaladra.  Alsó kar kényelmesen alátámasztja a fejet. Másik kar a földön támaszt, ujjak a testtől elfelé néznek, tenyered kényelmesen a talajon a mellkasod előtt. térdek kényelmesen felhúzva, a két lábfej egymáson nyugszik. Vegyél pár levegőt,és figyeld meg, hol érintkezel a talajjal, milyen érzés a súlyod.

felden1

Előkészítés 2., felső végtag

Nyújtsd ki a felső karodat előre, hogy a könyöked nyújtva legyen, nyúlj ki előre, mintha a talajt lassan, kedvesen simogatnád. Egyébként valóban éppen azt teszed 🙂

feldenketto

Húzd vissza teljesen nyújtott könyékkel a karodat a helyére, majd told ki a talajon megint. Az alatt a pár centi alatt számolj 5-6ig, vissza ugyanígy. A lapockád környékét figyeld, de nem feszíts, nem kell teljesíteni semmit, csak mintha nyúlnál valami apróságért a földön és vissza.

Tedd vissza a karodat a törzsed fenti oldalára és 1 légzésig érkezz meg ebbe a helyzetbe.

Előkészítés 3., alsó végtag

Megint támaszd le a felső karodat a mellkasod elé, és most a felső combcsontodat menetirányban csúsztatsd el az alsón, ameddig jó érzés. A csípőnek nem kell rádőlni a talajra, de nem is kel mozdulatlanná betonozni: csak lazán. Előre:

feldencombelore

Hátra:

feldencombhátra

5-8 ismétlés az apró mozdulatból, majd állj meg és 1 lélegzetvételig pihenj egy kicsit.

Mire ment ki az egész, minden együtt: felső és alsó végtag (medence-váll) :

Most jön a komplexebb rész, a fotőkat sem konvertáltam zöldre: nyújts ki az előbb ismertetett módon a karodat előre, de egyenlőre nem kell mozdítani. Indítsd meg a combcsont csúsztatását hátra, állj meg, és mikor a combcsontod előre tolod, ugyanabban az időben a nyújtott karodat “simítsd” a talajon a törzsed felé. Tehát ellentétes irányban mozog a nyújtott karod és a combcsontod, oda-vissza, egyszerre mindkét végtag.

feldenkarlabjo

Ebből nyugodtan végezhetsz 10-15 ismétlést is, nagyon kellemes kis gyakorlat a gerincnek-olyan érzés, ha mindkét oldalra végigcsinálod,  és nyugodtan felkelsz,mintha kompressziót venne le a gerincoszlopról. És tényleg, mert le is veszi.

Ha fejben ott voltál, a könnyűség-érzés, feszültségek távozása az eredmény-és ne felejts el mosolyogni.

cicu

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s