Húzd fel Magad, de rendesen

Mielőtt elkezded a ‘Victory” fedőnevű egyszerű, de hatékony tartásjavító gyakorlatot. Történelmi dokumentumokat is találtam arról, hogy ezt már Winston Churchill is ismerte, biztos vagyok benne, hogy brit tudósok számítógépen ki is mutatták.

churchill-1000

Mit véd ez a gerincen? Kezdjük azzal, hogy a gerincoszlop csigolyái között porckorongok laknak. Összesen 24 darab. A gerinced hosszának a negyedét teszik ki, felelnek a gerinc görbületeinek kialakításáért. Magasságuk a nyaki szakaszon 5 milliméter, a hátadon 7, a derekadnál 10 mm. Nem semmi 🙂

A nap folyamán változik a térfogatuk valamelyest, mivel Newton miatt folyamatosan a gravitáció ellen kell küzdenünk, hogy pl. ne hason kelljen járnunk. Regenerációra korlátozottan képes, kis CDforma, dörzsis mosogatószivacshoz hasonló szerkezetű alkotórészeink ezek a kis “diskuszok”.

Ha görbén ülsz/állsz/ tartod Magad, a porkorongokon irdatlan terhelést gyártasz folyamatosan (kompressziónak is hívják bhonyolultabb beszédben), amelyre semmi szükség. Mégis, ahogy fáradnak az izmok nap közben a monoton pozíciótól, csak észreveszi Szegény Halandó (igen, TE) , hogy már megint olyanforma a gerince, mint egy mogyorót hámozó mókusé. Vegyük le szegényekről a kompressziót, amilyen gyakran csak lehet.

Erre való ez a kis helyreállító gyakorlat. Főszereplő Dobó Rahel, köszönöm a közreműködést.

  1. Képzeld el, hogy ilyen görbe vagy. Ha ilyen görbe vagy, figyelj erre fel. Például ha falnak háttal állsz, nem éri el a fal felületét a fejed. Vagy nézd meg tükörben. Meg ne ijedj. 🙂

rahelegy

2. Tedd a koponyád tetejének a közepére az egyik ujjad (előbb emeld fel a karodat, nem kell levágni, annyit azért nem ér az egész) és erre a pontra koncentrálva “nőj meg”. Ne komplikálj semmit gondolatban, csak ezt a pontot küldd meg felfelé. Ettől máris érezhetően jobb lesz a helyzet.

rahelkettő

3. Egyik kezed mutató és középsőujjával formálj “V” betűt, ahogy Winston bácsi mutatja az első képen. Hajlítsd a hátadhoz az alkarodat.

rahelhárom

Vedd észre, hogy a korrigálni kívánt lapocka mennyivel feljebb van,mint a másik. Ez a pozíció jellemző lehet mindkettőre, bár a V-t formáló kezed karjának pozíciója lefelé húzza az azonos oldali vállat valamelyest.

4. Most pedig a lapockád alsó csücskét vállad enyhe mozgatásával told bele a V-zsebbe, amelyet a két ujjad formált.

rahelnégy

Leengedheted a karodat, de a lapockádat tartsd ott, az a helye. Az érzés legyen kényelmes, a fejedet ne felejtsd el nem elől lógatva hagyni, kicsit húzd hátra a tarkódat (az állad felcsapása egy másik mozdulat)

Maradj így- lehetőleg minél többet. Ha érzed,hogy fáj vagy fárad a hátad, ezzel az apró kis gyakorlattal gyorsan helyre tudod állítani a gerinced természetes ívét, és vidám porckorongokkal fejezed be a napot.

Jó gyakorlást!

🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s