Lábtorna a kezdő csoportban, kiegészítés

lábkijelölve

A mostani Kicsikkel elkezdtük a lábfejeinkkel való ismerkedést. Megtaláltunk egy nagyon gyakori izomcsomót is, amelyet javasoltam, hogy kisebb tömör gumilabdával (nem tenisz! ) gyakran masszírozgassunk úgy, hogy a testsúlyt még véletlenül sem terheljük rá. Először is, mi az a triggerpont és hogy kerül oda?

Aki triggerpont-terápiát tanul, nagyjából nem tudja megkerülni,hogy a Travell- Simmons alapkönyvet ne szerezze be és olvassa folyamatosan. Ennek az első (1/2) kötete kellemes 1038 oldal, ezzel a teljesítménnyel ki is ütötte a nyeregből anno a Karamazov-testvéreket, amelynek 3 kötete az én régi kiadásomban csak 1027…. Zoszima Sztarec- Janet Graeme Travell: 0-1)

fotó 3(1)

Ez a könyv definiálja alant a MYOFASCIÁLIS izomcsomót, melyet tapintásdiagnosztikai vizsgálattal lokalizálunk, megkülönböztetünk majd kezelünk. Magyarul korrekt és rövid meghatározás, hogy a triggercsomó ( a “trigger” szó angolul a pisztoly ravaszát jelenti ill. valamit valami felé erősen húzni) idegrendszer által generált lokális gyulladásos képződmény az izomzatban. (ha valakit egyszer érdekelne egy mese bővebben a szerkezetükről, jelezze, írok majd szívesen erről, nagyon izgalmas már maga a biokémiai rész is.)  Csak azért mondom,mert van többféle-ahogy a definíció is írja, ínszalagban, a csonthártya felszínén, bőrben is alakulhatnak ki ilyen kis gonoszok.

fotó 1(2)

Szeretném felhívni a figyelmet arra is, hogy bár én nagyon szívesen tanítok befogadható és adott problémára jellemző otthon alkalmazható kezelési trükköket, mindig elmondom, hogy a triggerpont-terápia nem egy műanyag nyiminyomó vagy egy henger. Eszközöket lehet bevetni a csomók elmasszírozásához, de maga az izomcsomó létrejötte KÖVETKEZMÉNYE egy folyamatnak, és elég nagy hiba a beteget / fájós egyént olyan szinten keskenyvágányúsítani, hogy tüneti kezelésre méltatjuk. Nem, ennek a terápiának az esetén sem lehet kihagyni a személyes kezelést,állapotfelmérést és mozgást, ez egy ilyen szakma és ilyen típusú probléma.  Jó hír, hogy a lábfej felszabadítása és tornásztatása által olyasmit tanulunk, ami életünk végéig kamatozik, hiszen 80 évesen sem levitál senki (legjobb tudásom szerint) 🙂

fotó 2(1)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s