Újraélesztés

FONTOS BEJEGYZÉS, KÉRLEK, OSZD MEG.

Logo_resusc

Pár napja  Brett Jones kedves és vidám személyével gazdagítva egy “hivatalos” vacsorán vettem részt, mindenféléről beszélgettünk. Szóba került az újraélesztés is. Nekem az újraélesztés-vizsga rendszeres megújítása a kreditpontok megszerzésével együtt kötelező, de edzőknek olyannyira nem, hogy  információ sincs arról, hogyan-miként lehet ilyesmit tanulni. Szóba is hoztam,hogy sokszor eszembe jutott a NEADJISTEN- a mi edzéseink nem kicsi cardiovascularis terhelést rónak a résztvevőkre ( nem csak a Mazsolákra, hanem az általánosságban kettlebellezőkre gondolok). Az is sokszor eszembe jutott, hogy szervezni kellene egy ilyen közös tanfolyamot, fontos és hasznos, valamint a legutóbbi újravizsgázásomon Dr.Pápai Tiborban egy elképesztően top előadót ismerhettem meg, a profi team-ről nem is beszélve.

A szervezésre nincs időm, de egy bejegyzés sokat segíthet- ha valaki szervezésre adná a fejét, legyen útvonalterv. Soha nem gondoltam volna ,hogy ennyire ismeretlen a téma/terület némelyeknek, hogy még az is újdonságnak számít, hogy a külső automata defibrillátor használatán is van mit  tanulni, de aki sosem dolgozott az egészségügyben (nem csak mentősökre gondolok, ez rehabilitációval foglalkozó szakembereknek is ugyanolyan kötelezően előírt, rendszeresen megújítandó ismeretanyag! ) végülis honnan is tudhatná- nekem is lennének nehézségeim, ha kellene vennem egyszercsak egy jó hegedűt. 🙂

KÉREM MÉG EGYSZER, EZT A BEJEGYZÉST OSZD MEG, hogy ha a megszervezést tényleg nem tudom bevállalni, talán valaki, illetve, aki fontosnak tartja, tudjon egyénileg is jelentkezni képzésre- mert úgy is lehet!  Szívesen megadom Dr.Pápai elérhetőségét is emailben, amelyet a GYEMSZI oktatási osztályán kérdésemre odaadtak, de azt ide azért nem írom ki. 🙂

A képzés (vizsga) neve CPR-AED:

A CPR-AED-segélynyújtói tanfolyam célja, hogy a segélynyújtó elsajátítsa a felnőtt alapszintű újraélesztés (CPR) korszerű gyakorlati kivitelezését, ideértve a keringésmegállás felismerését, a segélyhívást, az eszköz nélküli újraélesztés gyakorlatát (mellkaskompresszió, légútbiztosítás, lélegeztetés) és a külső automata defibrillátor (AED) kezelését. A segélynyújtó ezen felül megtanulja az eszméletlen beteg stabil oldalfektetésének gyakorlatát is.

A tanfolyam 4 órás, ez nem olyan borzasztó sok idő ahhoz képest, ha belegondolsz, hogy pl. éppen mész edzésre vagy edzést tartani, és valaki a szemed előtt fordul le a futópadról például, Te meg TALÁN vagy annyira higgadt,hogy felhívd a mentőt és makogj valamit, de semmi egyéb. Elgondolkodásra késztet az itthon jellemző “ÉN NEM tehettem róla”- mentalitás, ha belegondolsz….

A tanfolyamra egészségügyi végzettség nélkül is jelentkezhet bárki, nem fognak utánanézni az ENKK központi nyilvántartásában, hiszen éppen ez a cél, az átlag állampolgár is megtanulja megmenteni a másik életét.

A Magyar Resuscitatios Társaság weboldala:

http://www.reanimatio.com/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s