Mindeközben… még mindig Vladimir Janda

praguestudiojís

Prágában jártunk a szünet alatt,ahol Pavel Macek, a cseh kettlebell-oktatói közösség vezetője, kedves kollégám, jóbarátom és felesége egy egész napot ránk áldozott, mászkáltunk, beszélgettünk, és persze megnéztük az edzőtermeiket. Justyna női edzőterme telitalálat, nagyon hangulatos hely. Sok a kedves apró részlet, mint például ez a fenti  is 🙂 Igen, a Károly-hídon is lehet egy kicsit szakmázni a török felállásról 🙂

A Nagy Találkozás egy nappal később történt. Ezen a blogon 2014 tavaszán megjelent egy rövid bejegyzés Craig Liebenson felesége és lánya itt jártak Európában, Budapesten, és eljöttek hozzám edzeni. Craig Liebenson írta az alap: Rehabilitation of the Spine című könyvet, Ő szervezett egy Stuart McGill- Gray Cook-vitát nem is olyan régen a Stanford Egyetemen, és volt olyan kedves engem kontaktba keríteni egy fantasztikus elsőgenerációs Janda-tanítvánnyal, Jiri Cumpelikkel. Róla itt lehet bővebben olvasni. Azért volt ez nekem fontos, mert Jandán alapul a szakmai gondolkodásom nagy része, de nekem nem elég, hogy elolvasok 300 cikket az alsó-felsőkereszt-szindrómáról, majd tartásjavítás-Mekk Elek mesterként ezt a lemezt játszom éveken át. Jandát sokat emlegetik, de keveseknek esik le az összefüggés, miért is olyan hosszú és haladóknál is menetrendszerű a Spine házatáján az izometrikus protokoll a legkülönfélébb lazítási technikákkal együtt? Ez is Janda, Assesment and Treatment of Muscle imbalance. A “muscle strength” résznél törekszünk arra, hogy egy resistance-el szemben is dolgozzunk, Resistence, mint Kettlebell értsd. A 4. pontból idáig eljutni külső szemlélőnek semmi különös, aki azonban a mozgásszervi rehabilitáció berkeiben jártas, tudja, hogy egy olyan folyamatról is szó van, amelynek során a fájdalom által enyhénszólva megdolgozott izmok egészen más reagálási készségét írja újra.

fotó(15)

Ha az SFG rendszerét és az FMS-t nem sportolóknak illetve erőfejlesztésre találták volna ki, akkor a Spine program nem is lenne. Nem célja például az SFGnek, mint szabadsúlyzós edzés-oktatásnak a gerinc mobilitásának iskolás helyreállítása, hiszen nem erről szól. Szintén Janda miatt van nálunk annyi oldalra és hátrahajlást célzó gyakorlat.

fotó(14)

Ami következni fog részemről, az a legszerencsésebb helyzet: kijárhatok Prágába a csoportos foglalkozásokra és a rendelésre is egy egyéni fejlődési ütemben Jiri Cumpelikhez. Sokat álmodoztam róla, mennyire hazaérnék, ha egyszer egy igazi Janda-tanítványtól tudnék tanulni. És íme, mindannyiunk épülésére, megadatott.

Harmadik jó hír, hogy idén ősszel “Meddig tart a gerinc-rehabilitáció?” című absztraktomat a Magyar Gyógytornász Szövetség jubileumi Kongresszusának tudományos bizottsága elbírálta és szóbeli előadásként besorolta. . Az abstract megtekinthető ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s