Superfood 1.

part1

Beszélünk táplálkozásról nemegyszer, fogyásról ritkábban (nem tudok/szoktam fogyókúrázni, éjszaka-késő este szeretek enni, 1-2-szer egy nap, amit jónak látok), de fontos, mit eszünk-iszunk.
Mindig nagyon érdekeltek az úgynevezett “superfood”-ok, azaz magas tápértékű, nyomelemtartalmú ennivalók,mostanában olyan sok kérdés ért-talán a tavaszi fogyókúra szokása miatt-, hogy időnként röviden leírok egyet-egyet, amelyet vagy az osztrák bio-kultúrában, vagy régi gyógykönyvekből, a szamuráj/ninja életmód, jógi szokások, régi Schirilla-könyvek, Hildegard von Bingen, mindenféle heilkräuter- könyvekben olvastam és próbáltam ki. Nem sok, de mindig kikísérleteztem, nekem jó-e.

Sosem fogyasztottam izomnövelő,ipari cuccokat, részben mert ha bakelitet szeretnék enni, olcsóbban megúszom, ha megrágom a vasalómat,és nem megy tönkre a vesém, másrészt a gasztrokultúra annyi csodálatos dolgot felhalmozott, hogy kifejezett élmény a táplálkozás történetével, érdekességeivel foglalkozni, legyen az a régi idők erősembereinek a napi zabpehelyfogyasztása, az első világháborúban meneteléshez kiadagolt csésze köles vagy a szamurájok alga-hal-rizs kombói.

Első lesz a kurkuma. Elég nagy mennyiségben eszem, mióta az eszemet tudom, mert ízlik. (így voltam a kókuszolajjal is 2009ben,és mindenki rajtam röhögött.) Szeretek vele rizst főzni+kardamomi, de lehet belőle készíteni innivalót is, amelyet angolul “Golden Milk”, magyarul “kurkumatea” néven találunk meg a gúgel segítségével. Készítenek belőle pl. smoothie-t is, de a borsos-mézes kombináció sokak szerint az übertuti.

A kurkumakapszulát kb. 2-3 éve kezdték mesélgetni a betegek, hogy nagy mennyiségben eszegetik,mert jó az ízületeknek. Ez igaz, annak is. Mikor megkérdeztem, mennyibe kerül egy doboz kapszula, mely kb. 2-3 hétig elég, kiszámoltam valakinek,hogy egy átlagos, jó minőségű fűszereket árusító boltban 40 zacskónyi bio kurkumaport vehetne ezért a pénzért, kicsit kínaiul nézett 🙂 arról nem beszélve,hogy a kapszulát nem kell hozzá megenni üresen, nem a legnagyobb gyomorbarát alkotmány.

A kurkumáról jó tanács ITT, érdemes eszegetni-iszogatni.

a kép innét:
http://www.medguidance.com/images/10508078/part1.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s