Gerincbarát edző

Sok-sok gondolatátvitel, morfondírozás és évek óta tartó karitatív tanácsadás után elkövetkezett az a fázis, mikor összeállt egy oktatható anyag vázlata edzők számára. A kettlebellből indult, komplexebb áttekintés lett a vége.
Szeptember-október-november-december (ez összesen 4) hónapban alkalmanként 1 napos, elméleti délelőtt- gyakorlati délután formátumú képzés veszi kezdetét “Gerincbarát edző” megnevezéssel. Katschthaler Gabi (Kettlebell Debrecen, klikk itt oldalt) mondta nekem példának a közlekedési lámpák szabályait, rendkívül találó – Rá jellemző- módon, eme okfejtés alapján nézzük is meg, milyen kategóriákban gondolkozhatunk a témát illetően, mit adhat a résztvevőknek ez a képzés?

Súlyos gerincbeteget gyulladási, műtét utáni szakaszban tilos edzeni- piros lámpás helyzet. Szuperül rehabilitált, megfelelő izomzatú, testtudatú és fokuszú gerincbeteget minden nehézség nélkül lehet edzeni- zöld lámpás helyzet. De mi történik a rehabilitációból éppen kilépett,bizonytalan, helyét nem találó emberekkel- a sárga lámpánál? Válthat az zöldre is,pirosra is…
De….hogyan bánjunk a tartáshibásokkal? Mit kezdjünk a leletekkel, amelyeknek fele orvosi kínai? Hogyan kezeljük az “egyszer csak hirtelen megfájdult a derekam”- problémákat? Hogyan és mikor célszerű gyógytornásszal, orvossal kommunikálni?
unicafe.hu-a-mereszeseg-ereje-001

Melyek azok a kritériumok, amelyekkel egy terhelhető gerinc rendelkezik,és meddig tud/képes/jogosult egy edző a közös munkára? Miért nincs értelme a lötyögi, gerinckímélőnek nevezett semmi-gyakorlatoknak, és hogyan lehet nagyon alapoktól ésszel fejleszteni a gerincoszlop mobilitását és terhelhetőségét? Mi a helyzet a súlyokkal, TRX-el, saját testsúlyos (fegyenc 🙂 ) edzéssel, futással és jógával? (elnézést, de a hip-hop és társai nem kerülnek képbe)

Az első oktatást követően naplózás kezdődik,havi legalább 12 óra dokumentált gyakorlattal- ilyen típusú oktatásnak enélkül semmi értelmét nem látom. Év végére legalább 1-2 tartáshibás informatikust, ügyvédet, fodrászt, rendszerfejlesztőt vagy orvosírnokot, notórius televíziónézőt stb. (nagyon hosszú a sor) sikerrel, mérhető paraméterek alapján vissza kell kísérni a zöld lámpás részbe.

Ez a bejegyzés egy kis beharangozó- magamból kiindulva mindig nagyon előre tervezek- május vége körül pontosabb infó várható- kérésemre Katus Tamás ( Semmelweis Tudományegyetem) van olyan kedves és átnézi az oktatási anyagot- a megfelelő részeket pedig más lektorokkal is le szeretném ellenőriztetni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s