Jógapiac

escher-day-and-night

 

Gimnazista koromban ( kb. időszámításunk előtt) Pécsett kaptam ajándékba Patanjali :Yoga Sutras című könyvét valakitől a Vágotpusztai kis jógás társaságból, amely akkoriban még nem volt ilyen szervezett, de nagyon szerettünk odajárni, én elsősorban a feketeribizli-szüret és a gyógynövénykert miatt. Patanjali (aki, akár Homérosz, feltehetően nem egy személy volt, de a hagyomány annak tekinti) könyve maradt az alap, amelyet különösebben nem is kell véleményem szerint komplikálni. (Nem szoktunk például infraszaunázni sem ezen alkalmakkor (sem)). Egyszerű,fokozatos, nagyon sokat foglalkozik a légzéssel és a mentális fókuszálással bizonyos testtartások “segítségével”. Ehhez a személethez nekem mindig az Ashtanga jóga állt a legközelebb.

Az edzések elején az ízületi mobilitás-gyakorlatokat is többé-kevésbé ennek megfelelően állítottam össze, prioritást élveznek persze az élettanilag nekünk indokolt mozgások. Gondolom, egy japán dzsunkás pecás eléggé halálra unná Magát köztünk. Itt volt az ideje azonban,hogy programozva megtanuljunk néhány pozíciót az öreg hagyomány szerint (25 éve is így mutatták, akkor még nem is létezett a Jógapiac), a megvilágosodás igénye nélkül bár, de Dr. Weininger Antal szavainak megfelelően egy olyan ösvényen elindulva, amelyen egyetlen lépés sem vész kárba.

5-6 gyakorlat , 3-4 kéztartás,légzés és a Holdüdvözlet fokozatosan, variációkkal együtt szerepel a programban- mivel én másokat elég régen láttam jógagyakorlatokat végezni, el is csodálkoztam kicsit, hogy már a második alkalommal “folyékonyabb”, finomabb lett a résztvevők mozgása. Szörrrrrnyű gyanú ébredt bennem: GYAKOROLNAK! 🙂

Ezeken az órákon is arra törekszem, hogy elsősorban a gerinc egészségét támogató, önállóan is gyakorolható, alaposan megtanult technikákat és gyakorlatsort sajátítsunk el, és kamatozzon mindenkinek hosszú ideig az edzőtermen kívül is a ráfordított energia- hiszen nem az edzés irja az életet, de az élet sem az edzést egyirányúan- mint Escher képén,egyik a másikból: az életedet befolyásolja a mozgásod, de a mozgásoddal befolyásolod az életedet. (nagyon nem költői gondolataim vannak a háttérben: éppen ma láttam egy combcsont fejecsét és az ízületi tokot, csodálatosan tökéletes. Fontos vigyázni rá. Ha nem is csodálgatod ilyen idiótán, mint én,aki egyszerűen képtelen betelni az emberi test fantasztikus világával,  azért erősen ajánlott nem elfelejteni,hogy van ilyened, kettő darab 🙂 – elkerülendő az ízületi kopást, marad az egyetlen megoldás, a mozgás-ésszel,amelynek egyik első feltétele,hogy tudd is, milyen céllal, milyen gyakorisággal, intenzitással, minőséggel mozogsz.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s